Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Testowałem ten system (2 lata temu ) w Superbie II Powiem tak, ciekawie się człowiek czuje jak kierownica obraca się sama. jednak jak dla mnie to zwykły bajer który moze bedzie popularny wśród kobiet, lub bardziej nieporadnych za kierownica facetow niż wśród ogółu kierowców.
    Czarny Elegance

Komentarz

• macluke
      Elegance
      • 2010
      • 875

Big, to taki gadżet, to którego się szybko można przyzwyczaić
      Wyobrażasz sobie teraz auto bez np. centralnego zamka?
      Jeżeli masz xenony czy czyjnik deszczu - następne auto też to będzie miało

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

gadżet jak gadżet, pewnie raz na ruski rok się użyje ale banan będzie i o to chyba chodzi.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez macluke
          Big, to taki gadżet, to którego się szybko można przyzwyczaić
          Nie sadzę.
          Zamieszczone przez macluke
          Wyobrażasz sobie teraz auto bez np. centralnego zamka?
          Nie, ale centalny zamek czy nawet ABS czy ESP nie odbierają mi władzy i możliwości panowania nad autem. To cały czas ja kręcę kierownicą i podejmuję decyzje. Cała frajda w samochodzie, to jego prowadzenie i możliwość decydowania o tym jakie MOJE polecenie ma wykonać maszyna.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Zorr
            RS
            • 2011
            • 2110

a można wysiąść z auta jak ono parkuje? :szeroki_usmiech
            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez Zorr
              a można wysiąść z auta jak ono parkuje?
              Nie. Puszczasz tylko kierownicę. Pedałami, czyli gazem i hamulcem, musisz sterować ty.
              Czarny Elegance

Komentarz

• macluke
                Elegance
                • 2010
                • 875

Zamieszczone przez Big
                Zamieszczone przez Zorr
                a można wysiąść z auta jak ono parkuje?
                Nie. Puszczasz tylko kierownicę. Pedałami, czyli gazem i hamulcem, musisz sterować ty.
                eeee. to może poczekam na 3 generację - wychodzę z mojej O2, naciskam przycisk na pilocie a ona sama parkuje, beze mnie. Kolejna generacja będzie także znajdować wolne miejsca na parkingu :diabelski_usmiech

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

Jak ktoś np codziennie robi kopertę pod pracą, to ten gadzet jest dobry.

Ja akurat praktycznie nigdy nie robię koperty, ale jak juz jadę superbem i trzeba zrobic, to wtedy to się przydaje. Fakt, raz na pół roku, ale się przydaje

[ Dodano: Wto 11 Paź, 11 19:32 ]
                  A jakie są możliwości adaptacji tego modułu?
                  Superb jest dłuższy, ma inny rozstaw osi, więc inaczej trzeba robic obliczenia. Z kolei golf jest o wiele krótszy. Może kodowanie z jetty będzie najbardziej zbliżone?
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

tomek, może to nie mieć dużego znaczenia, bo układ przy parkowaniu korzysta z reszty czujek ( przód i tył ), z których odczytuje dokładne odległości. Podejrzewam, że różnice nawet 20-30 cm w długości auta powinny mieścić się w tolerancji układu parkowania, szczególnie, że tutaj auto jest krótsze ( więc co najwyżej zostanie większy zapas miejsca ).
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• tomek
                      L&K
                      • 2005
                      • 1078

kowal 2002, nieprawda. System korzysta tylko z jednej czujki na stronę - właśnie z tej dodatkowej z boku przedniego zderzaka. System nie odczytuje odległości ani z przednich ani tylnych "standardowych" czujek.
                      Ta dodatkowa jedna czujka mierzy długość dziury oraz odległość od samochodu z przodu, bo system równa do tego boku, czyli parkując po prawej stronie, samochód będzie ustawiony równo z lewą stroną samochodu z przodu.
                      To kiedy i o ile skręcić kierownicę musi mieć zaprogramowane i wyliczone z długości samochodu oraz promienia skrętu (z uwzględnieniem ilości obrotów koła kierownicy). Odkręcanie kierownicy w drugą stronę podczas parkowania następuje po przełączeniu biegu R na D.
                      Te dodatkowe dwie czujki działają cały czas poniżej - chyba - 30 km/h, nawet gdy nie jest włączona procedura poprzez wciśnięcie przycisku.
                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

tomek,

francuzom i ruskim zadziałało, to coś musi być inaczej niż piszesz (45 cm luka większa niż długość samochodu).
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• tomek
                          L&K
                          • 2005
                          • 1078

Obym się mylił.
                          W instrukcji od superba jest jeszcze napisane, że jak masz niewymiarowe koła, to system będzie źle działał, ale można zrobić adaptację w serwisie, także jakoś to na pewno można konfigurować.
                          z tego co widzę na stronie francuzów, to 45 centymetrów z przodu i 45 z tyłu, a nie w sumie.

Tak czy inaczej, kibicuję wam, bo jak to będzie działać, to może i ja się skuszę na ten bajer, choć tak jak pisałem, używam go w superbie baaardzo sporadycznie.
                          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• macluke
                            Elegance
                            • 2010
                            • 875

Zamieszczone przez tomek
                            Odkręcanie kierownicy w drugą stronę podczas parkowania następuje po przełączeniu biegu R na D.
                            to działa tylko z DSG czy też z manualem?

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

Z manualem tez.
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• tomek
                                L&K
                                • 2005
                                • 1078

A superb i Octa mają przecież ten sam rozmiar kół i zbliżony zwis przedni, więc w praktyce powinno zadziałać. Nawet jak źle wyliczy z powodu innego rozstawu osi, to różnica pomiędzy superbem a Octavią jest na tyle mała, że w praktyce powinno to działać dobrze.
                                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• ali7
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 179

Zamieszczone przez kowal 2002
                                  Zamieszczone przez Enriquez
                                  pytanie czy te za 49 PLN podejdą ???
                                  http://allegro.pl/czujniki-parkowani...830018059.html
                                  Raczej nie.
                                  Gdyby się jednak okazało, że podejdą, to tu są najtaniej, nowe, można zamówić w dowolnym kolorze. Sprawdzone osobiście.
                                  @200KM

Komentarz

• kowal 2002
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 5161

ali7, raczej nie podejdą, bo we wszystkich autach, które sprawdzałem ( SII, Yeti, Tiguan, Passat itd ) te dwa czujniki zewnętrzne z przodu są z końcówką ...297. Podejrzewam, że albo są mocniejsze ( większy zasięg ), albo może ich wiązka jest inaczej ukształtowana, np. wąska w poziomie a wysoka w pionie ( to te czujki są odpowiedzialne za pomiar długości miejsca do parkowania więc precyzja jest ważna ).

Tak czy siak te zwykłe jak widać można kupić po 25-30 pln a te 297 nie schodzą poniżej 150 pln. Jedną już mam ( jedyna jaka była na allegro ) drugą ciągnę z e-bay z niemcowni ( też ostatnia szt. ).

Zobaczymy co z tego będzie. Moduł już dotarł, więc może spróbuje go dzisiaj podmienić i zobaczyć czy w ogóle ruszy...

EDIT

Dobra, nie wytrzymałem i przed chwilą na parkingu podmieniłem moją ori centralkę parktronika 475 E na tą z końcówką H czyli z asystentem parkowania ( PLA ). Przekodowałem ( nawet były podpowiedzi w 9.04 ) w/g wskazówek z rosji i wygląda na to, że.... DZIAŁA, a właściwie chyba będzie działać!

Oczywiście auto nie parkuje jeszcze samo, bo nie mam podłączonych tych dwóch dodatkowych czujników, ale poza błędem komunikacji właśnie tych dwóch czujników, nie wywala, żadnych innych błędów ( dokodowałem nawet Park Assist w module wspomagania kiery - też zero błedów ). Czujniki przód i tył pracują, choć tylko przez ok. 2 sek po skasowaniu błędów niepodłączonych czujników; potem piszczy, wywala na Bolero informacje o błędzie i parktronik przestaje działać. W blokach pomiarowych pokazały się dodatkowe informację o długości i szerokości miejsca do parkowania, odległościach w lewo/prawo itd, więc wygląda, że po podłączeniu czujników powinno ruszyć.
                                    Teraz żałuje, że nie "skołowałem" na próbę zwykłych czujników może układ kontroli dało by się oszukać na tyle, żeby w ogóle ruszył i pokazał coś na Maxi Dot.

EDIT II

2 godz. dłubania w garażu i wszystkie podłączenia przy centralce gotowe! Drugi czujnik wysłany dziś DHL-em z Niemiec więc na piątek teoretycznie powinien u mnie być. Jak dobrze pójdzie to w sobotę będę walczył z montażem i uruchomieniem...

EDIT III

Kolejne 3 godz. w garażu i wiązka z tyłu do przodu zrobiona i podłączona do centralki. Przewody pod przełącznik w konsoli wyprowadzone pozostało tylko przepchać wiązkę przez przegrodę do komory silnika ( teraz leży zwinięta przy CE ), założyć wtyczki pod czujniki i można robić próbę...

[ Dodano: Pią 14 Paź, 11 21:13 ]
                                    No i kicha, czujka nie przyszła :cry: .

Ale sprawdziłem dzisiaj miejsce montażu czujek i okazuje się, że nawet nie trzeba będzie ściągać zderzaka, bo bardzo dobry dostęp uzyskujemy po odkręceniu kilku śrubek i odgięciu nadkola. Otwory można spokojnie wywiercić z zewnątrz zderzaka przy pomocy tzw. piórka ( rozmiar 19mm ). Jedynym warunkiem, który trzeba dodatkowo spełnić ( żeby nie ściągać zderzaka ) to pociągnięcie od centralki z tyłu dodatkowych dwóch przewodów do zasilania czujek ( normalnie wpinalibyśmy się we wiązkę czujników na zderzaku ). W sumie zrobiłem tak jeszcze przed sprawdzeniem mocowania, bo stwierdziłem, że w razie problemów łatwiej będzie odłączyć zasilanie dodatkowych czujników z tyłu, przy centralce niż ponownie rozbierać zderzak.

A co do samego mocowania czujników to jak się okazuje w SII i Yeti te czujniki są zamocowane pionowo ( wtyczka wchodzi z dołu ) a na fotach z .ru i .fr czujnik jest zamontowany poziomo ( czyli tak jak pozostałe 4 od parktronika ). Próbowałem podejrzeć gdzieś na fotce jak to wygląda w VW, ale nigdzie nie trafiłem na odpowiednie zdjęcie. Jednak jeśli u nich działa poziomo a w ori SII jest pionowo to by znaczyło, że czujnik nie ma jakoś specjalnie ukształtowanej charakterystyki góra-dół...
                                    Załączone pliki

Komentarz

• samin
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 100

czujniki założone, instalacja pociągnięta, jest nowy przycisk i centralka 1T0 919 475H. Kodowanie i tu d...pa. Wyskakuje błąd w DCT ABS memory w module 44. Na tym moja radość się zakończyła. Walczyliśmy z Enriquezem 2 godziny i jak na razie zero pomysłów, Na rosyjskim forum i u żabojadów brak rozwiązania. Nadminiam że mam ESP MK60EC1 H30 0105 Part No: 1K0 907 379 AS.

W związku z takim obrotem sprawy na miejsce wróciła ori centralka Parktronika.
                                      ---------------------------------------------------------
                                      Jest: Superb 3 kombi Style 2015 1,4 TSi
                                      http://forum.octaviaclub.pl/nviewtop...560592#1560592
                                      była Octavia II FL 1,4 TSI Elegance 2010
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51491

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

samin, no to słabo :| . Ja ciągle czekam na ten ostatni czujnik ( będzie pewnie dopiero w przyszłym tygodniu ) :evil: .
                                        Pocieszam się jedynie, że u mnie jest inny moduł więc może ruszy...

Part No SW: 1K0 907 379 BE HW: 1K0 907 379 BE
                                        Component: ESP MK60EC1 H31 0108

[ Dodano: Pią 21 Paź, 11 13:49 ]
                                        No dobra ludziska, kupować i montować, bo faktycznie DZIAŁA!!!

Filmik z pierwszej próby automatycznego parkowania, na razie tyle, bo nie mam dziś czasu, żeby się więcej pobawić ...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gkRKaPBViqU[/youtube]

Komentarz

• samin
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 100

bu....
                                          ---------------------------------------------------------
                                          Jest: Superb 3 kombi Style 2015 1,4 TSi
                                          http://forum.octaviaclub.pl/nviewtop...560592#1560592
                                          była Octavia II FL 1,4 TSI Elegance 2010
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51491

Komentarz

• El Zygmunto
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 838

kowal 2002, wielki rispect!!!

działa zarówno równoległe jak i prostopadłe parkowanie?
                                            Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• kowal 2002
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 5161

El Zygmunto, no na razie tylko równolegle, bo to wersja I generacji. Ale żeby robić II generację to musisz mieć zrobione to co w I + dodatkowe dwa czujniki z tyłu i inna centralka, więc z I generacją jest mi "po drodze" . Jutro może ogarnę docelowy montaż czujników ( na razie są przyklejone na wierzchu taśmą ) i popróbuje dokładnie jak to działa.

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8162
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kowal 2002, propozycji pracy z Malta Boleslaw jeszcze nie dostałes???? :diabelski_usmiech
                                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• lilo
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 4315
                                                  • Mercedes-Benz

kowal 2002,

Wielki szacun , szkoda że w mojej niuni się nie da zrobić takiego bajeru
                                                  Daniel

Komentarz

• abstinent
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 4842
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

lilo, no jak tak dalej pójdzie, to ja bym się nie zdziwił że za jakiś czas ktoś uruchomi przed FL :twisted:

Komentarz

Pracuję...